Behandelingen

Fysiotherapie
Bij algemene fysiotherapie staat het behandelen van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat, de spieren, pezen en gewrichten van de mens, centraal. De algemeen fysiotherapeut is deskundig op het gebied van bewegen. Hij behandelt mensen die belemmerd worden bij het bewegen in het dagelijks leven of tijdens sporten. Door middel van massagetherapie, bewegingstherapie, fysiotechniek (gebruik van medische apparatuur) en het verstrekken van oefeningen en adviezen bent u weer in staat om beter te bewegen.

Osteopathie
Osteopathie is een manuele geneeswijze, dat wil zeggen dat de osteopaat alleen zijn handen gebruikt bij de behandeling. Het is een veilige behandelvorm die het zelf genezend vermogen van het lichaam stimuleert.
Osteopathie gaat uit van een samenhang tussen drie systemen: het bewegingsapparaat, de inwendige organen en de schedel. Als deze in disbalans zijn zullen er klachten ontstaan. Door middel van zachte technieken als duwen en trekken probeert de osteopaat de blokkades die er zijn ontstaan, op te heffen. Hierdoor kan het lichaam weer gaan herstellen.
Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.
Een osteopaat is direct toegankelijk, er is geen verwijzing van huisarts of medisch specialist vereist.

Manuele therapie
De manueel therapeut specialiseert zich in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter bewegen van een gewricht of gewrichten.
Manuele therapie is een geneeswijze die blokkades in het bewegingssysteem behandeld. Door de blokkades op te heffen verminder je direct de pijn en verbeter je de bewegingsmogelijkheid van het behandelde gewricht. Je herstelt de natuurlijke beweeglijkheid die tijdelijk verstoord is geraakt.
Daarnaast kun je ook last hebben van een te beweeglijk gewricht. Manuele therapie kan dit instabiel gewricht stabiliseren door gebruik te maken van speciale stabilisatie trainingen.
Verder geeft de manueel therapeut goede instructies hoe je moet bewegen en oefenen, geeft hij advies en begeleiding waardoor het inzicht in gezond bewegen toe zal nemen.

McKenzie therapie
McKenzie Therapie is een wereldwijd erkende behandelmethode van rug- en nekklachten, al dan niet met uitstraling in armen of benen.
Het doel van deze methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkeren.
De behandeling begint met het analyseren van de beweeglijkheid van de gewrichten. Hierop volgt een duidelijke diagnose en wordt begonnen met eenvoudige basisoefeningen, gericht op zelfredzaamheid.
De therapeut kan eventueel de behandeling aanvullen met o.a. technieken zoals mobilisaties en/of manipulaties. Daarnaast zal er ook aandacht besteedt worden aan de houdingen en bewegingen in uw dagelijks leven.

Medical Taping / Lymfetaping
Bij Medical Taping gebruiken we Cure Tape. Dit is een speciale antiallergische tape met exact dezelfde rekkracht als de menselijke huid. Deze methode stabiliseert de gewrichten, stimuleert en ondersteunt de spierfunctie en de bloed- en lymfecirculatie. Deze tape is anders dan sporttape. Sporttape beperkt de beweging van het geblesseerde gewricht, terwijl Cure Tape de beweging juist ondersteunt.
Met Medical Taping wordt natuurlijk bewegen 24 uur per dag ondersteund. Tevens wordt het lichaamseigen herstelproces continu geactiveerd, zonder dat de bewegingsvrijheid wordt beperkt, welke tot een sneller herstel zal leiden.
De methode biedt verlichting bij klachten, zoals acute blessures, chronische spier- en gewrichtsklachten, maar ook lymfeoedeem, blauwe plekken, littekenverklevingen, hooikoorts, longklachten en menstruatiepijn.

Bekkentherapie
Bij bekkenfysiotherapie leert u om de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. U kunt de bekkenbodemspieren zelf niet zien. Dat maakt het misschien moeilijk om ze goed te gebruiken en te oefenen. Begeleiding door de bekkentherapeut is hierbij zinvol. Om de bekkenbodemspieren te leren kennen en te gebruiken zijn allerlei oefeningen mogelijk. Je leert de bekkenbodemspieren te versterken, zodat de spieren beter de belasting kunnen opvangen die er bij het bewegen op de bekkenbodem ontstaat. Bij klachten van een te gespannen bekkenbodem leert de bekkenfysiotherapeut hoe je je bekkenbodemspieren op de juiste manier kunt ontspannen.
Dit wordt re-educatie van de bekkenbodem genoemd.

Oedeemtherapie/ Manuele lymfedrainage
Oedeemtherapie of manuele lymfedrainage is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De oedeemfysiotherapeut behandelt mensen die last hebben van oedeem.
Oedeem is een abnormale vochtophoping in het lichaam. Meestal is er sprake van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.
Oedeem kan voorkomen bij mensen na een operatie of een ongeval, bij bloedvatproblemen, littekens, verstoringen van de hormoonspiegel, kanker, bestraling en chemotherapie.
De oedeemfysiotherapeut probeert met specifieke handgrepen de afvoer van het vocht te stimuleren. Ook kan de oedeemfysiotherapeut gebruik maken van speciale massagetechnieken, bewegingsoefeningen, ademhalingsoefeningen, bandages, lymfetape en therapeutische kousen. Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met chirurgen, oncologen of andere specialisten.

Beweegprogramma’s
Chronische aandoeningen zoals COPD (chronische klachten aan de luchtwegen), Diabetes Mellitus (suikerziekte) en Artrose kunnen uw bewegingsvrijheid en kwaliteit van leven sterk beperken. Door middel van een speciaal sportief programma onder begeleiding van een fysiotherapeut, leert u om beter om te gaan met uw fysieke beperkingen, en op de juiste manier in beweging te komen. Er worden samen met u persoonlijke doelen opgesteld die u wilt behalen. Na 6 weken worden de vorderingen getest en uw doelen, indien nodig, aangepast.

Longrevalidatie
Longrevalidatie richt zich op het verbeteren van het lichamelijk functioneren, het verminderen van klachten en beperkingen, het optimaliseren en verbeteren van de ademhaling en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met een chronische longziekte of mensen die een operatie hebben ondergaan vanwege longkanker. Door het volgen van de longrevalidatie training wordt het uithoudingsvermogen vergroot maar ook de kracht in armen, benen en ademhalingsspieren verbeterd. Alledaagse bezigheden worden daardoor makkelijker uitvoerbaar. Naast het verbeteren van het lichamelijk functioneren, wordt veel aandacht besteedt aan de ademhalingstechniek, ontspanningstechnieken en aan het verkrijgen van inzicht in de aandoening en de bijbehorende klachten en beperkingen. Tevens let de fysiotherapeut tijdens inspanning op het tempo waarin u actief bent, zodat u ook het gevoel van kortademigheid kunt beïnvloeden.

Stressreductie/ontspanning
Tegenwoordig zijn er veel stress gerelateerde gezondheidsproblemen, zonder dat we dat direct in de gaten hebben. Stress kan leiden tot zowel mentale als fysieke klachten. Deze klachten komen vaak in combinatie voor omdat beide niet los te koppelen zijn. Ontspanning is nodig om lichaam en geest te laten herstellen van inspanning, letsel of blessure. Onvoldoende ontspanning betekent onvoldoende herstel.
Ontspanningstherapie kan bestaan uit massages, ademhalingsoefeningen, specifieke ontspanningstechnieken en manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder.
Stress is niet altijd te vermijden, maar op tijd ontspannen zorgt voor herstel en balans.