Oedeemtherapie

Een Specialisatie in fysiotherapie

Oedeemtherapie, ook wel bekend als manuele lymfedrainage, is een gespecialiseerd vakgebied binnen de fysiotherapie. De oedeemfysiotherapeut richt zich op het behandelen van mensen die te kampen hebben met oedeem. Oedeem is de aanwezigheid van vocht op plaatsen in het lichaam waar vocht normaal niet of nauwelijks aanwezig is. Het kan overal in het lichaam plaatsvinden dus niet alleen in de benen en/of enkels maar ook bv in hoofd, buik of longen.

Oorzaak en symptomen van oedeem

Oedeem ontstaat meestal door een verstoorde balans tussen vochttoevoer en vochtafvoer. Dit uit zich vaak in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijke of tintelende sensaties, vermoeidheid en een toename in omvang van het betrokken lichaamsdeel. Oedeem kan voorkomen bij diverse aandoeningen en situaties, waaronder postoperatieve of posttraumatische gevallen, bloedvatproblemen, littekens, hormonale disbalans, kanker, bestraling en chemotherapie.

Effectieve behandelmethoden

De oedeemfysiotherapeut maakt gebruik van specifieke handgrepen om de afvoer van vocht te bevorderen. Daarnaast kunnen speciale massagetechnieken, bewegingsoefeningen, ademhalingsoefeningen, bandages, lymfetape en therapeutische kousen ingezet worden om het herstelproces te ondersteunen. Samenwerking met chirurgen, oncologen en andere specialisten is vaak essentieel om de best mogelijke zorg te bieden aan de patiënt. Oedeemtherapie streeft naar verlichting en herstel, zodat de patiënt zijn welzijn kan verbeteren en de kwaliteit van leven kan herstellen.

Het is vooral heel belangrijk om samen met de patient te werken aan zelfmanagement van zijn of haar klacht zodat men uiteindelijk onafhankelijk wordt van de therapeut en zelf de eigen gezondheid kan managen.

Op zoek naar een oedeemtherapeut?